Sri Lanka

foto: photos.signonsandiego.com

foto: photos.signonsandiego.com

De Sri-Lankaanse president Mahinda Rajapakse lachte vorige week zijn snor van zijn gezicht toen hij de wereld kon vertellen dat zijn regeringsleger na 25 jaar eindelijk de Tamil `terroristen’ eronder had gekregen. Toen hij de Singalese meerderheid ook nog eens het hoofd van rebellenleider, Vellupillai Prabhakaran, op een bordje kon aanbieden, was het feest helemaal compleet. Eindelijk was Sri-Lanka verlost van het barbaarse schrikbewind van de rebellen!

Ondertussen stonden de diplomaten erbij en keken ernaar. Rajapakse kon zijn actie gewoon uitvoeren, zonder dat iemand zich bekommerde om de ongeveer 50.000 burgers die nog in het gebied aanwezig waren. Inmiddels is het hele gebied schoongeveegd en zijn de gevluchte Tamils ondergebracht in vluchtelingenkampen. Hulpverleners mogen de kampen niet in, want Rajapakse is bang dat zich nog steeds infiltranten van de Tamil Tijgers schuilhouden onder de mensen. Je hoeft niet veel fantasie te hebben om je te kunnen voorstellen hoe de omstandigheden in de kampen, waar in totaal zo’n 230.000 Tamils verblijven, zullen zijn.
Zowel de VN als de EU hebben zich uitgesproken over de ontwikkelingen, maar het is vooral gebakken lucht, waar weinig daadkracht van te verwachten valt.

Rajapakse voelt zich heer en meester nu hij zijn vijanden eronder heeft gekregen, maar wat betekent dat voor de Tamil minderheid in het land? Zullen zij het er beter op krijgen? De voortekenen zijn in elk geval niet goed, ik ben bang voor praktijken zoals in Rwanda in 1994. Rajapakse stelt zich tot nu toe vooral nationalistisch op en lijkt niet in staat het land tot echte eenheid te brengen.
Vechten is natuurlijk nooit een oplossing en de Tamil Tijgers hebben werkelijk veel kwaad gedaan in Sri-Lanka, ook voor de mensen waar ze voor zeiden op te komen. Maar ze vochten wel voor een belangrijke zaak, namelijk gelijke rechten voor de Tamils ten opzichte van de Singalese meerderheid. Nu de Tamils geen voorvechters meer hebben voor hun zaak dreigen ze opnieuw slachtoffer te worden.

Zal de internationale gemeenschap ook dit keer passief blijven toekijken?

(voor een overzicht van de geschiedenis van het conflict in Sri-Lanka: wikipedia)

UPDATE: ik had net mijn zus aan de telefoon, ze is gister meegeweest naar de demonstraties in Den Haag. Daar demonstreren Tamils al weken om aandacht voor hun zaak, en de enige reactie die ze van Nederland krijgen: de boekverkopers en horeca-eigenaren ergeren zich dood omdat de demonstranten teveel lawaai zouden maken!
De media negeren de zaak bijna dood en hebben alleen maar aandacht voor het feit dat de Tamil Tijgers zouden zijn verslagen. Het enorme leed onder de burgerbevolking wordt genegeerd, terwijl er honderden, misschien wel duizenden, slachtoffers zijn gevallen de afgelopen weken. Iedere Tamil in Nederland kent wel iemand die is omgekomen of wiens familie is omgekomen.
Hoeveel lawaai moet er nog worden gemaakt voor er iemand luistert?

5 reacties

 1. Eerlijk gezegd mis ik ook de aandacht voor de Tamils als bevolkingsgroep.
  Ik weet er verder te weinig van. Heb bijvoorbeeld geen antwoord op de vraag: vertegenwoordigen de Tamil Tijgers de belangen van de Tamils op een manier waar de meeste of een groot deel van de Tamils achter staan?

  Maar de regering zal de belangen van de Tamils zeker niet op een goede manier behartigen, daar heb ik totaal geen vertrouwen in.

  Over die voortdurende demonstraties had ik alleen iets gehoord omdat er klachten waren binnengekomen bij het LAKS omdat het de eindexamenkandidaten stoorde; anders had ik er niet van geweten?

  Dus ja, wie komt op voor de Tamils?

 2. Het vraagteken achter: anders had ik er niet van geweten? hoort er niet te staan, dat mag gewoon een punt zijn

 3. Mijn zwager is Tamil, vandaar dat ik meer inside-information heb, zij het van de Tamil-kant, maar dat geeft wel tegenwicht tegen de eenzijdige en vaak misleidende informatie in de media.
  Natuurlijk zijn de Tamil zelf niet blij met de Tijgers, want die voerden een terreurbewind. Ze zijn bang voor hen, en als je daar tussen woont kun je je daar niet over uitspreken.
  Hier in NL is dat makkelijker, ook al moet je rekening houden met familieleden daar.

  De demonstraties in Den Haag zijn géén pro-Tijgers demonstraties, zoals de media doen voorkomen, de mensen daar komen op voor de Tamil als onderdrukte bevolkingsgroep als geheel. Herrie maken ze ook niet (meer), ze staan met zwarte doeken voor hun gezicht te zwijgen, herrie maken ze niet meer, want ze zijn monddood gemaakt, niemand luistert naar ze dus dan kun je beter stil protesteren…

 4. Een heel verdrietig iets.

  En de Tamils zijn zeker niet de enige vergeten groep.

 5. […] gaat, probeert de Amerikaanse diplomaat Blake aandacht te vragen voor de schrijnende situatie in Sri Lanka. Hij waarschuwt dat de Srilankaanse regering zich met de Tamil-minderheid in het land moet […]


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS

 • zoeken op RELIREL:

 • Categorieën

 • RELIREL archief

 • Recente reacties

  peTer op Het einde van de partijpo…
  Taco Verhoef op Het einde van de partijpo…
  peTer op Omgaan met de angst voor terre…
  J.peetoom op Omgaan met de angst voor terre…
  Omgaan met angst voo… op omgaan met angst voor terreur…
  omgaan met angst voo… op De terroristen hebben al …